Het aantal faillissementen van bedrijven is in mei iets gedaald ten opzichte van april.

De coronacrisis laat nog geen enorme golf van faillissementen zien.

Bedrijven profiteren van diverse overheidsmaatregelen, maar voor veel ondernemers blijft het zwaar.

Ongeveer een derde van de ondernemers geeft aan het niet langer dan drie maanden vol te houden.

De Nederlandse economie heeft door de lockdown die tussen half maart en eind mei van kracht was een enorme klap gekregen. Maar tegelijk is de overheid bijgesprongen met massale financiële steun voor bedrijven. Resultaat is dat het aantal bedrijfsfaillissementen in april en mei niet heel sterk is opgelopen.

In mei werd over 259 bedrijven en instellingen faillissement uitgesproken, exclusief eenmanszaken.

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is afgelopen maand gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Vergeleken met april gingen 73 minder bedrijven bankroet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

In de eerste vijf maanden van het jaar is het aantal faillissementen bijna 3 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De meeste bedrijven vielen om in de handel, de bedrijfstak die in Nederland ook de meeste ondernemingen telt. Relatief gezien werden de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

Cafés en restaurants waren wegens het coronavirus tot 1 juni gesloten, en kunnen ook nu nog maar beperkt gasten verwelkomen.

Het CBS wijst erop dat het aantal faillissementen per maand sterk kan wisselen. Sinds september 2018 is de trend licht stijgend, aldus het statistiekbureau.

Overheidssteun voor ondernemers tijdens lockdown

De overheid is tijdens de lockdown op verschillende manieren bijgesprongen om ondernemers te steunen. Zzp'ers kregen directe inkomenststeun, bedrijven konden loonkosten compenseren als ze een flinke omzetdaling te verwerken kregen en de overheid heeft de garantiestelling voor leningen aan MKB-bedrijven fors verhoogd.

Toch is duidelijk dat de Nederlandse economie het ook de komende maanden nog zwaar krijgt. Onder meer economen van de Rabobank verwachten een stijging van de werkloosheid richting de 7 procent eind dit jaar.

Uit een eerder deze week gepubliceerde peiling van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland blijkt dat bijna 1 op de 5 bedrijven momenteel niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen door de coronacrisis. Daarnaast verwacht een derde van de bedrijven het niet langer dan drie maanden vol te houden.

Qua omzet blijft de situatie volgens de ondernemersorganisaties in veel branches nog altijd zorgelijk. Een derde kampt met omzetdalingen van 40 tot 100 procent en dat is nauwelijks anders dan een maand geleden. 

LEES OOK: Ondernemers vechten voor voortbestaan – een derde verwacht het niet langer dan drie maanden vol te houden